Lelketlen

Lelketlen, de nem úgy.

Friss topikok

  • msnick: @kelletlen: A helyesírási hibáidat nem "emelem ki", :D mert az nem lenne fejlesztő neked. Szerint... (2012.12.28. 16:19) A tanárok megölik magukat #1
  • novril: Ilyet írj még! (2011.11.26. 20:51) Hontalan frekvencián
  • novril: A retorikával ahogy érzem neked sincs különösebb gondod, mert a szöveg ügyesen felépített (problém... (2011.11.26. 20:49) Kuruc szó

HTML

21.
november

Kuruc szó

kelletlen  |  1 komment

„Amikor megkérdezik tőlem, kedves hallgatók, hogy miért utálom az összes tutsit, azt válaszolom: olvassátok el történelmünket! A tutsik együttműködtek a belga kolonizálókkal, ellopták tőlünk hutu földünket és korbács alá hajtottak minket. Most visszatértek a tutsi lázadók, ezek a csótányok, ezek a gyilkosok. Rwanda a hutuk földje. Mi alkotjuk a többséget! Ők az árulók és megszállók kisebbsége. El fogjuk pusztítani ezt a fertőzést. Lemossuk a föld felszínéről az RPF lázadóit. Ön az RTLM, Hutu Hatalom Rádiót hallgatja. Maradjanak éberek, figyeljék szomszédaikat!” -- Hotel Ruanda

vs.

Amikor megkérdezik tőlem, kedves olvasók, hogy miért utálom az összes cigányt és zsidót, azt válaszolom: olvassátok el történelmünket! A betelepült cigányok együttműködnek a zsidó kolonizálókkal, ellopják tőlünk magyar földünket és korbács alá hajtanak minket. A cigányok a rend ellenségei, ezek csótányok, ezek gyilkosok. Magyarország a magyaroké. Mi alkotjuk a többséget! Ők az árulók és megszállók kisebbsége. El fogjuk pusztítani ezt a fertőzést. Lemossuk a föld felszínéről az antimagyar pártokat. Ön a kuruc.info-t olvassa. Kitartást, szebb jövőt!

*

Központi mozgatórugója volt a ~800,000 fős emberáldozatot követelő, 1994-es ruandai népirtásban a propagandának. A 60%-ban írástudatlan népességet rádión keresztül hergelték demagóg jelszavakkal, hogy levetkőzve emberségességüket véghez vihessék a nemzeti érdeket szolgálni vélt szörnyűséget. Az adás következetesen csótányokként hivatkozott a tutsi kisebbségre - ezt nevezzük dehumanizációnak.

Pusztán az érzelmeket képes felborzolni ezen retorikai fogás. Mint ahogy neve is sugallja, a célzott csoportot kollektív alapon fosztja meg emberi méltóságától és lényétől a hallgatóban. A szándék igen kiszámítható: csótányt irtani lelkiismeret-furdalás nélkül lehet, embert nem. Sajnos a tömegek megmozgatása - mint azt az emberi faj szégyenletes történelme során ezerszer bizonyította – főként az érzelmek ingerlésével érhető el. Sőt, olybá tűnik, ez az egyetlen hatásos módszer.

Látván az intelligencia felhozatalát, nem győződtem meg arról, hogy tudatosan alkalmazná a kuruc szerkesztőség hasonszőrű retorikáját. Sanda gyanúm, hogy a kamaszkorukban fölszívott Mein Kampf és II. VH-s náci propaganda stílusát utánozni képesek csak, a retorika "praktikai" okaira nincs rálátásuk. Azt hiszem ezt a mai viszonylatokhoz mérten joggal nevezhetjük ideológiailag képzett állapotnak. ;)

Persze a macséta a hülye kezében is fegyver, a susnyást kedvére alakítja vele. Mielőtt a teljesség igénye nélkül bemutatnám, hogy hogyan rezonál a kuruc.infos kommentelőkkel a honlap által propagált dehumanizáció, megismertetném a terminusokat azokkal, akik eddig lemaradtak volna róluk.

Roma  ork, dzsungellakó, retkes, vadállat, holló, kutya stb.
Zsidó  zsidaj, zsidrák, zsiráf, stb.
Rendőr  kék, sün, droid, stb.
Párttag/szimpatizáns: maszopos, zsideszes, szadeszes (homonímia), magyar (jobbikos)

 kuruc1.png
Viktor átfedéseket vél látni és kezelné őket.


kuruc6.png
Míg Mátyás a "kutya" terminust preferálja, Tibor genetikai elméletét fejti ki.


kuruc4.png
Fellendülés.


kuruc5.png
Miklós önmagát felbaszni jár ide.

 

kuruc2.png
Zoltán listát szeretne, Laszlo "attól" többet.

 

kuruc3.png
...


„Nyelvében él a nemzet.”

Címkék: kuruc.info jobbik ruanda terminológia népírtás rwanda dehumanizáció

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lelketlen.blog.hu/api/trackback/id/tr963400641

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

novril 2011.11.26. 20:49:37

A retorikával ahogy érzem neked sincs különösebb gondod, mert a szöveg ügyesen felépített (probléma fölvetése, két hasonló eset párhuzamba állítása, kommentekre írt reakció + záró idézet) de mégsem argumentatív, és szerintem ez érdekes.
Sokat rontana az értékéből, ha a szöveg végső célja a meggyőzés lenne. Tetszik hogy nem estél a demagógia hibájába.
süti beállítások módosítása